Är det bra att sälja ut Friends Arena på 15 minuter?

I morse släpptes biljetterna till Sveriges VM-kvalmatch mot Portugal, och på mindre än 15 minuter var Friends Arena utsåld. Succé! Eller? Är det verkligen så lyckat att sälja ut en arena så snabbt?

Många arrangörer, inklusive Svenska Fotbollförbundet, tycker nog att det är mycket positivt att sälja slut ett evenemang på kort tid. Det är det yttersta beviset för att man har en produkt som är attraktiv och att fylla de 50 000 stolarna på Friends Arena är ett styrketecken. Det finns flera intressanta aspekter på det här, och vi tänkte kort nämna några.

För det första, är matchen verkligen slutsåld? En stor del av arenan är reserverad för sponsorer, det egna förbundet, motståndarlagets tilldelning m.m., och dessa biljetter kan senare att komma ut på marknaden om de inte används. Eller ännu värre – de som har möjlighet att skaffa sig sådana biljetter värderar dem så lågt att de istället väljer att sälja vidare dem på svarta börsen.

Den andra frågan som måste ha ett svar är, vilka är det som köper de biljetter som säljs via nätet vid ett biljettsläpp som det idag? Vanliga fotbollssupportrar konkurrerar med organiserad svarta börs-handel, privatpersoner som hoppas ha turen på sin sida så att de kan tjäna en krona på att sälja biljetterna vidare och kanske även robotar som är programmerade för att köpa upp mängder av biljetter vid biljettsläpp.

De stora förlorarna på ett dylikt biljettsläpp är alltså den enskilde supporten, som har svårt att få biljetter, men även arrangören, som går miste om pengar till andrahandsmarknaden. För arrangören är det inte bara en ekonomisk förlustaffär, ett fritt biljettsläpp leder också till att publiksammansättningen och stämningen blir en annan jämfört med om man hittar sätt att via prioriterade biljettsläpp nå fram till genuina supportrar som vill se matchen.