Ge förtur till medlemmar och fyll era arenor redan nu inför stundande slutspel – praktisk LATHUND finns litet längre ned!

Mars är slutspels-, play-off- och kvalseriemånad och förväntningarna är stora vad gäller sportslig och publik framgång. Många föreningars ekonomiska öde står på spel. Biljettförsäljningen under slutspel är avgörande för om det ska bli röda eller svarta siffror. Som vi tidigare bloggat om (se vår kvartsfinalblogg från 2014) tenderar de första slutspelsmatcherna inte nå upp till de nivåer man förväntat.

Skapa ett större ”säljfönster” och säkra biljettförsäljningen till slutspelet

Den största anledningen till detta är den korta försäljningsperiod, ”säljfönster”, som erbjuds från sista grundseriematchen till första play-off-matchen. Genom att gå ut med möjligheten att säkra slutspelsbiljetten tidigare och vara tydlig i sin kommunikation vet vi av erfarenhet att vi kan öka försäljningen. Vi sålde ut Djurgården Hockeys första kvartsfinaler 2010 och 2011 genom att släppa biljetter till eventuellt slutspel i början av februari.

Om vi dessutom ger förtur till säsongskortsinnehavare och medlemmar adderar vi både mervärde, bättrar på likviditeten, ökar medlemsintäkterna samt skapar ett boka-tidigt-beteende hos de som inte vill riskera att missa årets viktigaste match.

 

Hur vågar och gör man för att sälja biljetter till slutspelet, då det inte är säkrat?

Det kan tyckas kaxigt att gå ut med försäljning till slutspel då laget inte har säkrat sin slutspelsplats. Men är man tydlig vad som gäller och har en plan för hur man ska hantera situationen om det inte blir någon match alls efter grundserien så är det bara att köra.

För lag som spelar i SHL finns ingen risk alls eftersom de garanterat spelar minst en match till efter avslutad grundserie.

För övriga serier och idrotter är det viktigt att kommunicera ut vad som gäller, vilka platser som ger vilka speldatum, samt hur ni hanterar deras köp om de inte skulle bli någon match alls. Vår rekommendation är att de har pengarna tillgodo och kan använda dem till att köpa säsongskort eller souvenirer för. Använd gärna vår lathund nedan.

 

Ge era medlemmar och säsongskortsinnehavare förtur till första matchen

Genom att starta försäljningen till ett eventuellt slutspel tidigt, kan ni prioritera och ge era trogna supportrar möjlighet att säkra biljetter innan de så kallade ”medgångssupportrarna” får möjlighet att köpa.

Detta görs genom att ni ger en veckas förtur till nya och befintliga medlemmar och säsongskortsinnehavare. Detta skapar ett mervärde till medlemskapet och ni ger de som inte valt att bli medlemmar ett stort incitament att komma till skott och teckna medlemskap. Tipset är att de som väljer att bli medlemmar nu, också får säsongen 2015/2016 på köpet och att de kan teckna medlemskapet i samband med köpet. På detta sätt kan ni arbeta med medlemsrekrytering då säsongen och kommunikationsvägarna är som hetast.

 

Exempel på hur ni kommunicerar och paketerar:

  1. Skapa en bokningssida där ni tydligt informerar om när ni eventuellt spelar er första match.
  2. Beskriv i vilken turordning ni släpper biljetterna, först förtur till medlemmar/säsongare, sedan till er som köpt biljetter under säsong och om det finns biljetter kvar släpps dem till alla tidigast efter sista grundseriematchen
  3. Var tydlig med att det är först till kvarn som gäller och dölj platsbokning (kan med fördel göras i ProPublik, se länk nedan) eller släpp upp de mest eftertraktade sektionerna först och pö om pö. Detta för att skapa ett boka-tidigt-beteende och rädsla för att inte få biljetter.
  4. Lägg in krav på medlemskap och fält där kunden anger sitt medlemsummer/säsongskortsplats
  5. Lägg med möjligheten att köpa medlemskap i samband med biljettköpet/ordern
  6. Säkerställ att ni kan verifiera medlemskapet innan leverans av biljett.

 

Klicka här för exempel på hur en bokningssida kan se ut för en SHL-Klubb som vill starta sin slutspelsförsäljning redan idag!

 

Om ni är intresserade av diskutera eller få mer information kring ProPublik, medlemsbetalning, förtur, publikstrategi, dynamisk prissättning och nya intäkter ta en kontakt med Janne Ednertz på 0707-507064 eller jan@attendance2.com

 

 

 

Lathund med upplägg och datum till de olika slutspelen!

För att göra det enkelt för er som vill börja sälja i tid har vi hjälpt er på traven genom att göra en lathund som ni kan länka till i ert erbjudande.

SHL

Alla lag spelar minst en ”slutspelsmatch”.

Klicka här för att se datum för första matchen beroende på placering

 

Hockeyallsvenskan

Plats 1-2, Play Off i bäst av 5 matcher, Match 1, spelas 4:e mars, match 2, spelas 6:e mars

Plats 3-8, Slutspelsserien, Enkelserie över 5 omgångar där lag 3-5 spelar tre hemmamatcher och startar hemma den 5:e mars. Lag 6-8 spelar första hemmamatchen 7:e mars.

Plats 9-12 Inga slutspelsmatcher, ge pengar tillgodo till souvenir, säsongskortsköp eller hemmapremiär nästa säsong

Plats 13-14 Kvalserie mot 4 division 1-lag omgång 1 startar 12:e mars och omgång 2 15:e mars

Klicka hör för mer information

Kommentar: Lagen som ligger på plats 1-6 (Malmö, Karlskrona, VIK Västerås, BIK Karlskoga, Rögle BK och Mora IK) kan gå ut med försäljning till första matchen, då sannolikheten att de missar Play-off eller Slutspelsserien är minimal.

Lag 7 till 14 skulle kunna gå ut med erbjudande men med den passusen att om man hamnar på plats 9 till 12 får man pengar tillgodo.

 

Elitserien i Bandy

Plats 1-8 Kvartsfinaler, första kvartsfinalen 14:e februari , andra kvartsfinalen 17:e februari

Plats 9- 10 Inga slutspelsmatcher, ge pengar tillgodo till souvenirer, säsongskortsköp eller hemmapremiär nästa säsong

Plats 11-14 Kvalspelar mot 2 allsvenska lag, första kvalseriematchen spelas 26:e februari, omgång 2, 28:e februari.

Klicka här för mer information

Kommentar:

Lag 1-8 ser i dagsläget rätt klara ut för kvartsfinal, samt lag 13 och 14. De som ligger i riskzonen är alltså lag 9-11, för de lagen är det närmare till kvalserien än slutspel. Vår rekommendation är att lag 1-8  och lag 13 och 14 kan redan nu gå ut med förtursförsäljning.

Medan vi avråder lag 9-11 att göra det då det sänder fel signaler ”vi har gett upp och tror att det blir kvalspel”.

Elitserien Handboll

Lag 1-8 spelar kvartsfinal med start 4:e eller 5:e april.

Kommentar: Toppklubbarna kan gå ut redan nu, medan det är tajt runt 8:e platsen. Men genom att erbjuda pengar tillgodo skulle man redan nu kunna sälja in en eventuell kvartsfinal.

 

Superligan i Innebandy

Lag 1-8 spelar kvartsfinal, startar 9:e mars

Lag 9-10 har spelat färdigt

Lag 11-12 spelar kvalserie, startar i slutet av mars

 

Basketligan

Lag 1-8 spelar kvartsfinaler, lag 1-4 spelar hemma den 17:e mars och lag 5-8 spelar hemma 20:e mars.