SHL-supportrarna sviker i Kvalserien

Kvalserien till SHL är höjdpunkten på säsongen för alla lag i HockeyAllsvenskan och mardrömmen för lagen från SHL – och det märks på publiksiffrorna.

Vi har gått igenom samtliga kvalserier under 2000-talet och tittat på de deltagande lagens publiksnitt i kvalet och i seriespelet tidigare under säsongen.

Ser man till lagen från HockeyAllsvenskan så innebär kvalserien nästan utan undantag klirr i kassan och välfyllda ishallar. I bara 8 av 56 fall har lagen sänkt sitt publiksnitt jämfört med seriespelet, och sju av dessa fall handlar om lag som slutat sist eller näst sist i kvalserien.

Allra mest höjde AIK sitt publiksnitt då man gick upp i SHL 2010. Från att ha lockat i snitt 2460 åskådare under seriespelet mer än fördubblade man den siffran och lockade i genomsnitt 5387 åskådare i kvalserien – den största ökningen både procentuellt och i absoluta tal.

I genomsnitt ökar lagen från HockeyAllsvenskan sitt publiksnitt med 884 personer, 22%, i kvalserien.

Tufft för SHL-lagen
För lagen från SHL ser verkligheten helt annorlunda ut, de flesta har problem att få sin publik att ställa upp på en sista kraftansträngning trots matchernas oerhörda betydelse för klubbens framtid. I genomsnitt sänker SHL-lagen sina publiksnitt med 51 åskådare per match i kvalserien jämfört med SHL, men många drabbas mycket värre än så.

Leksand drabbades värst då man åkte ur SHL 2006 efter att ha slutat näst sist i kvalserien och förlorat tre av de fyra första matcherna. Då gick laget från ett SHL-snitt på 6487 åskådare till endast 4147 åskådare i snitt i kvalserien, ett bortfall på 36%.