Vad säger publiken om slutspelskvalet?

Ikväll är det premiär i SHL för ”Play In till kvartsfinalspel”, men hur kommer det att se ut på läktarna? Vi har tittat på erfarenheterna från Finland, som haft ett identiskt kvalspel i 10 år, och där har det inte varit någon publiksuccé.

Finland införde ett kval till slutspelet säsongen 2003/04 och redan från början var mottagandet svalt från den finska publiken. Den första säsongen lockade Jokerits första match mot JYP lockade bara 3073 åskådare, en tredjedel av deras publiksnitt i grundserien på 9093 åskådare. Tappara halverade samma år antalet åskådare när man bara lockade 2670 åskådare mot Blues jämfört med grundseriesnittet på 5289.

Så där har det sedan fortsatt, säsong efter säsong, och i genomsnitt har lagen lockat 681 åskådare färre i kvalmatcherna jämfört med deras snitt i grundserien.

Det spelar ingen roll om vi jämför match 1, 2 eller 3 med grundseriesnittet – ingen av matcherna har lika stor attraktionskraft som en vanlig grundseriematch.

Hälften av matcherna inför uppgivna fans
Spelformatet, bäst av tre matcher, gör att det lägst rankade laget bara får en hemmamatch, i Finland är det den andra matchen i serien. Har laget förlorat den första matchen så kommer de i sin enda hemmamatch som bäst tvinga fram en tredje match eller så tar säsongen slut.

Den situationen är inget som lockar de finska supportrarna, lag som riskerar att åka ur i den andra matchen lockar 938 åskådare färre än grundseriesnittet.

Omvänt gäller att om laget vunnit den första bortamatchen så det i genomsnitt 387 åskådare fler som hittar till arenan jämfört med grundseriesnittet, i en förhoppning om att få se favoritlaget säkra en kvartsfinalplats.

Annan spelordning i Sverige
I Sverige gäller en annan spelordning, där det lägst rankade lagen börjar hemma och sedan spelar det högst rankade laget två hemmamatcher.

För det lägst rankade laget så går det 48 timmar från slutet av grundserien fram till nedsläpp i den första – och enda – hemmamatchen i slutspelskvalet. Det betyder att väldigt många biljetter måste säljas på kort tid för att inte arenan ska gapa tom.

Den svenska spelordningen skapar ännu värre problem med den andra matchen jämfört med i Finland, där supportrar som behöver prioritera bland matcherna kan stanna hemma. Om laget förlorat den första matchen, varför då gå på match 2 och riskera att se laget åka ur, när man kan spara pengarna till en eventuellt avgörande match dagen efter? Och om laget vunnit den första matchen, då är man ju garanterad en till hemmamatch snart: antingen första kvartsfinalen eller en tredje och direkt avgörande match.

Det leder fram till det ännu ett problem: eftersom den tredje matchen spelas dagen efter den andra matchen (i Finland går det två dagar mellan matcherna) så måste arenan fyllas på bara några timmar från biljettsläpp på morgonen till nedsläpp på kvällen.

Publiksuccé i år?
Trots utmaningarna så finns det ändå tecken på att slutspelskvalet kan få en bra start i SHL.

Tiondeplacerade HV71 hade en stor fördel som säkrade sin playoff-plats tidigt, vilket gav de mycket mer tid att sälja biljetter. Stalltipset är därför att vi ser en relativt stark publiksiffra i Jönköping, trots att säsongen varit en stor sportslig besvikelse.

Linköping, som trots sportsliga motgångar ökat publiksnittet rejält i år, är det andra laget som börjar hemma. De blev klara för sin niondeplats med en omgång kvar att spela och har dessutom sålt biljettpaket som inkluderat den första slutspelsmatchen på hemmaplan, så även där verkar man vara väl rustade.

De toppseedade lagen då? Leksandssupportrarna har inte varit bortskämda med framgång de senaste åren och klubben gör sitt första slutspel sedan 2003 – så där kan vi nog räkna med en utsåld arena. Större frågetecken finns för Modo – hur reagerar modoiterna på en sådan här nymodighet, speciellt om Linköping vinner den första matchen?

Vi önskar klubbarna lycka till och ser fram emot att se hur publiken tar emot slutspelskvalet.