Varför sviker publiken första kvartsfinalen i SHL?

År efter år har media – med all rätt – gjort en stor sak av att läktarna gapat tomma när SM-slutspelet i ishockey dragit igång, men förra året vände trenden. Fortsätter det på samma sätt den här säsongen?

Vi har grävt i statistikarkivet och jämfört publiksiffrorna för slutspelslagens sista grundseriematch jämfört med den första kvartsfinalen. Från säsongen 2006/07, då vi började vår granskning, fram till säsongen 2011/12 var trenden tydlig: Den sista, oftast helt betydelselösa, grundseriematchen lockade i snitt fler åskådare än den första kvartsfinalen.

Det är kanske ett väntat resultat om den sista grundseriematchen var en spännande streckmatch, men även lag som bara spelat av en sista betydelselös grundseriematchen inför en välfylld arena har ofta åkt ut några dagar senare inför betydligt glesare läktare när det drog igång på allvar i SHL:s slutspel.

Vad beror det på?
Det viktigaste skälet till att det såg ut så här berodde på att lagen haft så lite tid på sig att sälja biljetter till kvartsfinalerna. I genomsnitt under de här säsongerna gick det sex dagar mellan sista grundseriematchen och första kvartsfinalen, men många lag hade betydligt mindre tid på sig, i vissa fall så lite som tre dagar.

Det finns också ett klart samband: Ju längre tid klubbarna har på sig att sälja biljetter, desto bättre ser publiksiffrorna i första kvartsfinalen ut.

SHL:s lösning: Längre tid innan slutspelet drar igång
Förra säsongen skedde ett trendbrott och klubbarna ökade helt plötsligt antalet åskådare i första kvartsfinalen jämfört med sista grundseriematchen.

En stor del av det beror på det långa uppehåll som lades in efter grundseriens slut, där det gick en hel vecka innan kvartsfinalspelet drog igång. Det gav klubbarna ordentligt med tid att fylla sina arenor – något som de också drog nytta av.

Till den här säsongen har slutspelet förändrats. Det är fortfarande en vecka mellan sista grundserieomgången och första kvartsfinalen, men däremellan ska lag 7-10 spela en bäst av 3-serie för att göra upp om de två sista kvartsfinalplatserna (något vi skrivit om tidigare).

Vad föreslår Attendance2?
Lärdomen här är alltså att den första kvartsfinalen inte nödvändigtvis är en så attraktiv match att den säljer slut på kort tid utan aktiva säljinsatser från klubben. Vi på Attendance2 såg den här problematiken när vi arbetade på Djurgården Hockey, och löste den genom att börja sälja slutspelsbiljetter långt innan slutspelet drog igång – och innan det var helt klart att laget skulle kvalificera sig för slutspel.

Genom att påbörja försäljningen av slutspelsbiljetter tidigt, förslagsvis under landslagsuppehållet i februari, kan man släppa biljetterna stegvis till prioriterade målgrupper. Först får säsongskortsinnehavare möjlighet att komplettera med fler slutspelsbiljetter, sedan medlemmar och först därefter släpps biljetterna till allmänheten.

En positiv effekt av att släppa biljetterna tidigt är att motståndet inte blir klart förrän långt senare, vilket gör att det bara är supportrar till hemmalaget som köper biljetter. Det skapar evenemang som både är säkrare och har bättre stämning, eftersom hemma- och bortasupportrar sitter mer samlat, och den tidigare försäljningsstarten gör dessutom att det är mer publik på matchen.

Resultatet blev att både 2010 och 2011 sålde Djurgården Hockey ut den första kvartsfinalen, och så här såg det ut på läktarna:

[av_video src=’http://www.youtube.com/watch?v=HDl8qlf6s0Q’ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′]